Uusiutuvat energiamuodot asumisessa

Uusiutuvat energiamuodot asumisessa

Uusiutuvan omavaraisenergian lisääminen on tehokkain tapa pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, ja parhaimmillaan vähennys on jopa kymmeniä prosentteja. Samalla pienenevät asumisen kustannukset.

Uusiutuvaa energiaa tuotetaan sellaisista energialähteistä, joita on saatavilla maapallolla rajatta tai jotka uusiutuvat kohtuullisen lyhyessä ajassa.

Ihmiselon näkökulmasta auringon säteily, tuuli, veden virta ja aaltoliike sekä maankamaran, veden tai ilman lämpö ovat ehtymättömiä energiavaroja. Biopolttoaineet, kuten puu, katsotaan myös uusiutuviksi luonnonvaroiksi, koska niitä syntyy koko ajan lisää. Öljy, kivihiili, turve ja uraani eivät ole uusiutuvia luonnonvaroja, koska niiden syntyminen luonnossa on äärimmäisen hidasta. 


Mikään energia ei vielä ole täysin päästötöntä, mutta uusiutuvien energiamuotojen, varsinkin aurinko- ja tuulienergian, päästöt ovat vain murto-osa fossiilisilla polttoaineilla, kuten hiilellä, öljyllä tai maakaasulla tuotettujen energioiden hiilijalanjäljestä. Uusiutuvien energiamuotojen päästöt syntyvät mm. laitteiden ja jakeluverkon valmistamisesta ja ylläpidosta.

Suomessa rakennuksissa ja asumisessa hyödynnettäviä uusiutuvia energioita.

Pientalojen omistajat voivat hakea avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon, josta saa lisätietoja mm. Pirkanmaan ELY-keskuksen öljylämmityksen vaihtajalle -hankkeesta ja lämmitysvaihtoehdoista Motivasta.