Ikkunoiden ja ovien läpi karkaa enemmän energiaa kuin seinistä: pientaloissa noin 15 %, rivitaloissa 15–18 % ja asuinkerrostaloissa 19–21 % kaikesta lämpöhäviöstä.
Ikkunoita ja ovia tulee huoltaa ja hoitaa. Huoltoväli on enintään 15 vuotta, mutta ikkunoiden ja ovien tiiveys kannattaa tarkistaa useammin. Mikäli havaitset vetoa, tiivisteet kannattaa uusia tai pyytää huoltomiestä uusimaan ne. Vanhemmissa taloissa sisäpuitteen ja karmin väli kannattaa talveksi tilkitä ja estää veto ikkunateipillä. Ulkopoka saa päästääkin hieman ilmaa liikkumaan, jotta ikkunaväli tuulettuu. Puuikkunat tulee huoltomaalata säännöllisesti, jolloin ne kestävät käytössä pitkään. Tiivisteiden uusimisen yhteydessä täytyy muistaa jättää korvausilmaraot mikäli rakennuksen korvausilma on suunniteltu tulemaan tiivistämättömän osan kautta.
Ikkunoiden uusimisen vaikutukset ovat lisäeristämisen tavoin talon kokonaisenergiankulutukseen suhteellisen pieniä, ja uusiminen kannattaa toteuttaa yleensä vain silloin, kun ikkunat on muutenkin uusittava. Ikkunoiden huolto ja korjaaminen on tärkeätä. Samassa yhteydessä täytyy varmistaa riittävien korvausilmareittien olemassaolo.
Talossa, jossa on koneellinen poistoilmanvaihto, tuloilmaikkunat säästävät energiaa ja niihin kannattaa vaihtaa, mikäli ikkunat joudutaan uusimaan.
Lisäksi ikkunoiden lämpöhäviötä voi pienentää mm. paksuilla verhoilla.