Kiinteistösähkön kulutus muodostaa kodin energiankulutuksesta kolmanneksen. Sähkölämmitteisissä taloissa myös käyttövesi lämmitetään yleensä sähköllä. Talojen rakenteellisen energiatehokkuuden parantuessa ja lämmityksen energiantarpeen vähetessä sähkön – ja lämpimän käyttöveden – suhteellinen osuus on kasvanut.
Valaistuksen osuus kodin sähkönkulutuksesta on noin kolmannes (hehkulamput), ruuan valmistuksen ja viihde-elektroniikan molempien vajaa neljännes, kylmälaitteiden vajaa viidennes ja pyykinpesun viitisen prosenttia. Mikäli asunnossa on sähkösauna, se haukkaa helposti viidenneksen sähköstä.
Vaikka kodinkoneiden energiatehokkuus on parantunut, on sähkön kulutus ollut kasvussa koneiden määrän kasvaessa. Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa turhaan päällä olevat valaisimet ja laitteet, myös valmiustilassa olevat.
Keinoja sähkön hiilijalanjäljen pienentämiseksi
- Vaihda vihreään sähköön. Kilpailuta vihreän sähkön tarjoajat esimerkiksi osoitteessa www.ekoenergia.fi
- tutki omaa sähkönkulutustasi. Useimpien sähköyhtiöiden sivuilta voit seurata omaan sähkönkulutustasi tunnin tarkkuudella. Vertaa kulutustasi muihin vastaaviin talouksiin ja mieti, mihin sähkösi kuluu ja kuinka voisit vähentää sen käyttöä. Onko esimerkiksi laitteita turhaan jatkuvasti päällä?
- vaihda valaisimiin led-lamput kun lampun vaihto on ajankohtainen; ne kuluttavat 90 % vähemmän sähköä kuin hehkulamput ja vähemmän kuin energiansäästölamput (www.lampputieto.fi).
- valitse kodinkoneita ja muita laitteita, joilla on paras energialuokka. Jo olemassa olevat laitteet kannattaa kuitenkin käyttää loppuun, sillä niiden valmistus kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja.
- tarkista, että kodinkoneet ovat kunnossa ja huolla niitä tarvittaessa. Varmista esimerkiksi, että suurten kodinkoneiden taustat ovat pölyttömät ja pakastimeen ei kerry jäätä.
- varsinkin pihalla liikkeentunnistimella tai ajastimella varustetut valaisimet vähentävät sähkönkulutusta.
- tuota sähköä aurinkopaneeleilla tai tuulella. Ota asennuksissa huomioon mahdolliset ääni- ja heijastushaitat.
Mihin yksi kilowattitunti sähköä riittää?