Tiivistä ja lisäeristä – mutta harkiten

Tiivistä ja lisäeristä

Rakennuksen seinien sekä ala- ja yläpohjan läpi karkaa sitä vähemmän energiaa mitä paremmin ne on eristetty ja mitä tiiviimpi runko on.

Pien- ja rivitaloissa, joissa on kattopinta-alaa suhteessa rakennuksen tilavuuteen paljon, lämmöstä karkaa yläpohjan kautta 8–18 % ja yläpohjan lisäeristäminen on usein kannattavin tapa parantaa rakennusrungon energiatehokkuutta. Yksittäisissä tapauksissa pientalon lämmitysenergiankulutus on jopa puolittunut katon lisäeristämisellä. Kerrostaloissa yläpohjan kautta karkaa 4–6 % lämpöenergiasta, ja lisäeristäminen on useimmiten kannattavaa vain muun yläpohjan remontoinnin yhteydessä. Mikäli talossa on vapaa ullakkotila, jossa uuden eristeen voi helposti puhaltaa vanhan päälle, lisäeristäminen on yleensä kannattavaa.

Yksittäisissä tapauksissa pientalon lämmitysenergiankulutus on jopa puolittunut katon lisäeristämisellä.

Nyrkkisääntönä voi pitää yhteenlasketun eristepaksuuden sopivana rajana yläpohjassa 500 mm. Lisäeristäminen tulee tehdä samalla tai ainakin samankaltaisella materiaalilla kuin alkuperäinen eriste on tehty. Esimerkiksi mineraalivilla puueristeen päällä ei ole suositeltavaa.

Seinien kautta karkaa pientaloissa 13–19 %, rivitaloissa 12–15 % ja kerrostaloissa 13–17 % lämpöenergiasta. Ulkoseinien lisäeristäminen on kuitenkin melko kallista, ja se kannattaa tehdä muun julkisivukorjauksen yhteydessä. Ilmanpitävyyttä voi parantaa ranka- ja hirsirakenteisissa puutaloissa uusimalla ilmasulkupaperit. Veto lisää kylmän tunnetta. Puurakenteisessa talossa eristyksen tulisi harveta kerroksittain ulospäin mentäessä. Lisäksi ikkunoiden ja seinien liitoskohdat ovat alttiita ilmavuodoille.

Alapohjan läpi karkaa pientaloissa 7–10 %, rivitaloissa 10–15 % ja kerrostaloissa 5–6 %. Tuulettuvaa alapohjaa voi lisäeristää rakenteen alapuolelta, kunhan rakenteen kosteustekninen toiminta ja tuulettuvuus varmistetaan. 

Rakennusrungon ilmavuotojen ja lämpöhäviöiden löytämistä helpottaa lämpökamerakuvaus. Lisäeristämisen suunnittelu tulee antaa aina ammattilaisen tehtäväksi mm. kosteusongelmien välttämiseksi.

Aiheesta lisää:

Petri Pylsy ja Jari Virta: Asunto-osakeyhtiön energiakirja.