Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja vuosittain liki kaksi kertaa enemmän ja me suomalaiset peräti neljä kertaa enemmän kuin mitä maapallo ehtii niitä tuottaa. Tästä syystä niin uusiutuvien (kuten puu, paperi) kuin uusiutumattomienkin (metallit, muovit jne.) raaka-aineiden kierrättäminen on ensisijaisen tärkeätä.
Kierrätys pienentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, sillä uusiomateriaaleista valmistettujen tuotteiden hiilijalanjälki on yleensä tuntuvasti neitseellisistä luonnonvaroista valmistettuja pienempi. Kierrätettäviä materiaaleja ja esineitä on saatavilla rajoitetusti, joten niitäkin on käytettävä harkiten. Korjaamisen tulee olla ensisijainen vaihtoehto.
Kiertotalous on malli, jossa materiaalit ja energia kiertävät ja säilyttävät arvonsa eikä jätettä synny.
Jotta kierrätys toimii, sen on oltava kodissa helppoa ja vaivatonta:
- Kotona kannattaa panostaa toimivaa kierrätyspisteeseen. Riittävä määrä tilavia jäteastioita tarvitaan ainakin biojätteille, muoveille, pienmetallille, lasille, paperille, kartongille sekä sekajätteille. Lisäksi esimerkiksi paristoille, lääkepurkeille yms. on hyvä olla omat astiansa.
- Varaa paikka kiertoon matkaaville vaatteille, leluille, kodin sähkölaitteille ja muille tavaroille.
- Vaatteiden kierrätystä voi edistää myös opettelemalla korjausompelua ja uudistamista, joiden avulla omasta, perheenjäsenen tai ystävän vaatteesta voi muokata itselle sopivan ja mieluisan vaatteen.
- Tavaroiden lajittelua helpottaa erillinen kierrätyskaappi keittiössä tai eteisessä, jossa on hyllyt tai astiat eri jätejakeille.
- Ehdota taloyhtiössä hyllyä tms. paikkaa kierrätystavaroita varten jätteiden lajittelupaikan yhteyteen, kannusta taloyhtiötä hankkimaan mahdolliset puuttuvat jäteastiat.
- Tarkista omalta jäteyhtiöltäsi mitä jäteastioita voisitte hankkia kimpassa naapureiden kanssa. Pientaloalueella naapurusto voi hankkia yhteisen paperin- ja muovinkeräysastian. Sen yhteydessä voi olla tavaranvaihtopaikka.
- Perusta, mikäli sellaista ei jo ole, sosiaalisen median ryhmä käytettyjen tavaroiden ja materiaalien kierrättämiseksi taloyhtiössäsi tai naapurustossa.
- Järjestä taloyhtiössäsi pihakirppis, pientaloalueella katukirppis tai kaupunginosassa puistokirppis!
- Vältä ostamasta turhaa tavaraa ja suosi pitkäikäisiä, pakkaamattomia ja korjattavia tuotteita.