Säästä energiaa asumistavoilla

Säädä lämpötilaa

Kodin energiankulutuksesta lämmityksen osuus on yleensä hieman yli puolet, sähkön (ilman lämmitystä) noin kolmannes ja lämpimän veden viidennes.

Opettele peseytymään ripeästi suihkussa, suihku kuluttaa minuutissa 4 kertaa enemmän energiaa kuin saunan kiuas.

Pienillä toimilla arjessa voi vaikuttaa tuntuvasti omaan asumisen hiilijalanjälkeen:

  • Pidä huonelämpötilat kohtuullisina. Sisälämpötilan laskeminen asteella pienentää lämmitysenergiankulutusta 5 %. Terveyden ja viihtyvyyden kannalta paras sisälämpötila on 21–22°. Makuuhuoneissa alempikin riittää. Suositusten mukainen huonelämpötila vähentää erilaisia sisäilmaoireita, ilman kuivuutta ja staattista sähköä sekä pienentää lämmityskuluja ja päästöjä. Järkevä pukeutuminen vähentää lämmittämisen tarvetta.
  • Vajaalle käytölle jääneissä tiloissa voi alentaa lämpötilaa, samoin koko kodissa silloin kun siellä ei olla paikalla. Automatiikka, esimerkiksi “poissa kotoa” -kytkin, helpottaa lämmityksenkin ohjausta. Tarkemmin taloautomatiikasta Motivan sivuilta.
  • Nopea ja tehokas tuulettaminen tarvittaessa on parempi vaihtoehto kuin jatkuva ikkunan pitäminen raollaan. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä ikkunoiden avaamista ei suositella.
  • Huolehdi, että ilmanvaihto on säädetty oikein, suodattimet vaihdetaan kerran vuodessa ja imuroidaan puolessa välissä vuotta ennen vaihtoa. Ilmanvaihdon tehon pitää olla sellainen, että tunkkaisuuden tunnetta ei synny.
  • Tarkista, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat kunnossa: veto lisää vilun tunnetta ja lämpöhäviöitä.
  • Paksut verhot estävät lämpöä säteilemästä ulos.
  • Älä peitä lämmityspattereita verhoilla tai huonekaluilla, jolloin patterit eivät pääse kunnolla lämmittämään huonetilaa.
  • Opettele peseytymään ripeästi suihkussa ja muutenkin välttämään lämpimän veden turhaa juoksutusta. Ylenmääräinen suihkuttelu lisää kosteusriskiä etenkin vanhemmissa taloissa. Ajastimen, vaikka tiimalasin tai munakellon, käyttö voi auttaa arvioimaan ajankulua suihkussa. 2 minuutin suihkutteluun kuluu 1 kWh energiaa. Samalla energiamäärällä käyttäisit 40 tuntia jääkaappia!

Yhä useampi kunta ja energiayhtiö on siirtymässä vähähiilisiin energiantuotannon ratkaisuihin, jolloin sähkön ja kaukolämmön hiilijalanjäljet asumisessa pienenenevät. Mikäli asuntosi kuuluu kaukolämpöverkkoon, voit tarkistaa oman energiayhtiösi sivuilta, mitä polttoainetta he käyttävät lämmitysenergian tuottamiseen. Mikäli yhtiön kaukolämmön hiilijalanjälki on suuri, kannattaa harkita siirtymistä esimerkiksi maalämpöön tai vaikuttaa siihen, että  energiayhtiö vaihtaa energialähdettä.

Lue teknisistä keinoista: