Flervåningshus

Flervåningshus

Flervåningshusens energiförbrukning varierar kraftigt, beroende på till exempel byggnadsår och ventilationssystem. Energiförbrukningen för uppvärmning av flervåningshus som byggdes på 1950–1990-talen är ofta hög. Äldre flervåningshus med tjocka väggar och tegelstomme, samt nyare flervåningshus, förbrukar mindre uppvärmningsenergi.

Exempel på energiförbrukningens fördelning i ett typiskt flervåningshus.

I takt med att byggnadernas energiförbrukning för uppvärmning minskar, så ökar den relativa andelen energi för varmvatten och el. I passivhus kan andelarna vara ungefär lika. Ett passivhus är en byggnad där förlusten av uppvärmningsenergi minimeras genom kraftig isolering och tätning av huset, kombinerat med effektiv värmeåtervinning i ventilationen.

Renovering är ofta ett mindre koldioxidintensivt alternativ än att bygga ett helt nytt hus. Enligt VTT:s uppföljningsstudie har koldioxidutsläppen under användningen minskat med 30–70 % i renoverade flerbostadshus i Finland. Förnybara energikällor har spelat en viktig roll i projekten.

Renoveringsmetoderna för byggnader och konstruktioner bör anpassas till den tidsperiod då de byggts. Om reparationer utförs gemensamt av intilliggande bostadsföreningar, kan kostnaderna minskas och byggnadernas utformning blir enhetligare.