Halvera elvärmekostnaderna med en luftvärmepump

Luftvärmepump

En luftvärmepump är prisvärd, lätt att anskaffa och enkel att installera. Det är därför det vanligaste sättet att använda förnybar energi i småhus, radhus och sommarstugor. Luftvärmepumpen består av ett utomhusaggregat och ett inomhusaggregat som blåser in värme i rumsutrymmet. Av utseendeskäl kan utomhusaggregatet täckas med ett galler, men det försämrar effekten något. Det är inte lämpligt att montera utomhusenheten intill ett sovrumsfönster, eftersom fläkten låter lite.

I Finland räcker en luftvärmepump oftast inte till för byggnadens hela värmebehov. I byggnader med elvärme kan luftvärmepumpen minska energibehovet för uppvärmning med 50–60 %, vilket minskar uppvärmningskostnaderna och utsläppen lika mycket. Om temperaturen sjunker under minus 20 grader, försämras luftvärmepumpens effektivitet avsevärt. Under milda vintrar kan en luftvärmepump i södra Finland producera nästan all den uppvärmningsenergi som behövs i ett småhus eller ett radhus – värmen sprids dock inte till badrums- och toalettutrymmen eller till andra rum längre bort från pumpen.

Luftvärmepumpen måste installeras av yrkeskunniga personer och garanti för arbetet måste lämnas. En felaktigt monterad pump kan till och med öka elförbrukningen. Panelens återbetalningstid med nuvarande elpriser är 2–7 år, men variationen är stor.

Den producerade värmens koldioxidavtryck är ungefär 50–60 g CO2/kWh.