Tuota auringolla vähähiilistä sähköä

Aurinkosähkö

Aurinkosähköpaneelit ovat yleistyneet rivakkaan tahtiin samalla kun laitteistojen hinnat ovat tippuneet ja hyötysuhde parantunut. Parhaimmillaan itse tuotettu aurinkosähkö on jo verkkosähköä edullisempaa. Aurinkosähköä voi tuottaa uusissa ja vanhoissa kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. Useat energiayhtiöt tarjoavat mahdollisuutta ostaa oma nimikkopaneeli aurinkovoimalasta.

Yksi aurinkopaneeli (60 X 160 cm) tuottaa karkeasti 200 kWh sähköä vuodessa. Eteläiset ilmansuunnat ovat parhaita aurinkosähkön tuottamiseen. Itä–länsi-suuntaus tuottaa vähemmän, mutta tuotto osuu paremmin kodin kulutushuippuihin iltaan ja aamuun. Rinnalleen paneeli tarvitsee invertterin, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi. Sähköautojen ajoakkujen lisäksi aurinkosähkön varaaminen akkuihin on nykytekniikoilla kannattavaa vain sähköverkon ulkopuolella.

Parhaimmillaan itse tuotettu aurinkosähkö on jo verkkosähköä edullisempaa.

Aurinkopaneelisto on järkevintä mitoittaa niin, ettei sähköä tarvitse myydä. Jatkuvasti päällä olevien taloteknisten ja vaikkapa kylmälaitteiden kulutus tai auton lataamistarve voivat olla hyvä mitoitusperuste. Suomessa verkkoon myytävästä sähköstä joutuu maksamaan siirtomaksun eikä myynti ole nykyisellään taloudellisesti kannattavaa. Järjestelmän voi suunnitella kuitenkin niin, että sitä voi laajentaa myöhemmin. 

Taloyhtiöissä sähköä voidaan tuottaa yhteiseksi hyväksi kiinteistösähköksi (mm. valaistuksen, hissien, ilmanvaihtokoneiden ja muun talotekniikan toimintaan) tai jakaa sähkö asuntokohtaisesti. Myös yksittäinen asukas voi hankkia paneelit omaan käyttöönsä, mikäli tämä käy muille asukkaille. Asuinkerrostalojen tasakatot ovat valtava hyödyntämätön potentiaali aurinkoenergian tuottamiseen. Tasakatolla paneelit voi suunnata otollisimpaan suuntaan.

Vanhoihin rakennuksiin aurinkopaneelit istuvat huomaamattomammin, kun ne asentaa talon katolle lappeensuuntaisesti. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus ja asennus tulee teettää ammattilaisella ja työlle pyytää takuu.

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on jopa 40 vuotta, ja useat laitevalmistajat antavat paneeleilleen 25 vuoden tehontuottotakuun. Paneelien materiaalit, lasi, pii ja alumiini ja muut metallit, ovat kierrätettävissä. Paneelin valmistamiseen kuluva energiamäärä vastaa paneelin muutaman vuoden sähköntuottoa. Paneeliston takaisinmaksuaika on nykyisillä sähkön hinnoilla 14 vuotta, mutta vaihtelu on suurta. Aurinkosähkön hiilijalanjälki on melko pieni, noin 40 g CO2/kWh.

Aiheesta lisää muualla: