Vaihda pienessä talossa öljy tai sähkö ilma-vesilämpöpumppuun

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesipumppu toimii kuten ilmalämpöpumppu, mutta se siirtää kerätyn lämmön lämmönvaraajaan, josta lämpöä voidaan hyödyntää käyttöveden ja tilojen lämmityksessä. Tilojen lämmitys edellyttää vesikiertoista patteri- tai lattialämmitystä. Ilma-vesipumppu on edullisempi ja helpompi asentaa olemassa olevaan taloon kuin maalämpö, ja se soveltuu myös pienempiin rakennuksiin kuin maalämpö.

Ilma-vesilämpöpumpulla voi tuottaa lähes kaiken pientalossa tarvittavan lämpöenergian (tilojen ja käyttöveden lämmitys) Etelä- ja Keski-Suomessa, ja vain kylmimmillä keleillä tarvitaan sähkövastusta tuottamaan lisälämpöä.

Ilma-vesilämpöpumpun voi liittää aurinkokeräimen ja tulisijan kanssa hybridijärjestelmäksi samaan varaajaan. Soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseen. Ilma-vesilämpöpumppu toimii hyvin myös hyväkuntoisen öljykattilan rinnalla pienentäen öljynkulutuksen murto-osaan.

Ilma–vesipumppu on lämpökaivon verran maalämpöä edullisempi, ja laitteen takaisinmaksuaika on 7–10 vuotta. Tuotetun lämmön hiilijalanjälki on noin 40 g CO2/kWh.

Periaatekuva ilma-vesipumpun toiminnasta.
Periaatekuva ilma-vesipumpun toiminnasta.

Aiheesta lisää muualla: