Perusta luontopiha

Luontopiha

Pihan käsittely vaikuttaa huomattavasti paikalliseen luonnon monimuotoisuuteen. 

Kerroksellinen ja monilajinen kasvillisuus, jossa puut, pensaat  ja ruohovartiset kasvit sekoittuvat ja lomittuvat, on monimuotoisen pihan peruselementti. 

Monet luonnonkasvit, kuten kotkansiipi, hiirenporras, kielo ja lemmikit soveltuvat pihakasveiksi. Istutuskasveina kannattaa suosia kotoperäisiä maatiaislajeja, kuten malvaa, juhannusruusua tai esimerkiksi paikallisia omenalajikkeita. Vierasperäisiä kasveja on syytä välttää istutuksissa, sillä villiintyessään ne syrjäyttävät alkuperäisen kasvillisuuden, kuten komealupiini, kurtturuusu ja jättipalsami ovat tehneet.

Pieni lampi vesiputouksineen tarjoaa silmäniloa ihmisille sekä asuin-, kasvu-, juoma- ja kylpypaikan lukuisille eliöille. Suodatin puhdistaa veden ja putouksessa vesi hapettuu. 

Oman pihan käsittely on yksinkertaisimpia ja samalla tehokkaimpia keinoja, jolla yksittäinen ihminen voi edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Jo pelkästään omakotitalojen pihojen yhteenlaskettu pinta-ala on 1 500 neliökilometriä eli enemmän kuin Pallas–Ounastunturin kansallispuiston pinta-ala.

Aiheesta lisää:

Riku Lumiaro, Juha Laaksonen ja Mikko Lagerström: Luonnonkaunis piha, Paasilinna 2014.