Pihan käsittely vaikuttaa huomattavasti paikalliseen luonnon monimuotoisuuteen.
Kerroksellinen ja monilajinen kasvillisuus, jossa puut, pensaat ja ruohovartiset kasvit sekoittuvat ja lomittuvat, on monimuotoisen pihan peruselementti.
Monet luonnonkasvit, kuten kotkansiipi, hiirenporras, kielo ja lemmikit soveltuvat pihakasveiksi. Istutuskasveina kannattaa suosia kotoperäisiä maatiaislajeja, kuten malvaa, juhannusruusua tai esimerkiksi paikallisia omenalajikkeita. Vierasperäisiä kasveja on syytä välttää istutuksissa, sillä villiintyessään ne syrjäyttävät alkuperäisen kasvillisuuden, kuten komealupiini, kurtturuusu ja jättipalsami ovat tehneet.
Pieni lampi vesiputouksineen tarjoaa silmäniloa ihmisille sekä asuin-, kasvu-, juoma- ja kylpypaikan lukuisille eliöille. Suodatin puhdistaa veden ja putouksessa vesi hapettuu.
Jo pelkästään omakotitalojen pihojen yhteenlaskettu pinta-ala on 1 500 neliökilometriä eli enemmän kuin Pallas–Ounastunturin kansallispuiston pinta-ala.
- Tee pihastasi luontopiha tai vaikuta vuorataloyhtiössä tai omistustaloyhtiössä piha-alueiden luonnonmukaisuuden lisäämiseen.
- Suosi monikerroksellista (puita, pensaita ja ruohovartisia kasveja) kasvillisuutta.
- Vältä turhaa nurmikon ajamista sekä torjunta-aineiden käyttöä.
- Suosi luonnonkasveja ja maatiaislajikkeita vierasperäisten koristekasvien sijaan. Huomio kuitenkin lajien myrkyttömyys lasten ja kotieläinten näkökulmasta.
- Valitse kasvilajit siten, että pihassa on erilaisia kukkivia lajeja läpi kasvukauden tarjoamassa ravintoa pölyttäjille.
- Tee hyönteisille talvehtimispaikka
- Ripusta pihalle linnunpönttöjä tai muita pesäpaikkoja
- Ruoki talvilintuja
Aiheesta lisää:
Riku Lumiaro, Juha Laaksonen ja Mikko Lagerström: Luonnonkaunis piha, Paasilinna 2014.