Om ventilationssystemet är rätt justerat, blir inomhusluften trivsam och hälsosam, och fuktproblem förebyggs – överflödig fukt förs bort från bostaden genom ventilationen. Upp till 20–40 % av värmen i inomhusluften går till kråkorna genom ventilationen, därför kan inspektion och underhåll av ventilationssystemen spara upp till 5 % av bostadens driftskostnader. Samtidigt minskar koldioxidavtrycket. Byte av filter enligt tillverkarens bruksanvisning är viktigt för effektiv drift och bra inomhusluft.
Inspektion och underhåll av ventilationssystemen kan spara upp till 5 % av bostadens driftskostnader.
Ventilationens funktion kan bedömas till exempel genom att sätta ett A4-papper vid frånluftsventilen. Om papperet blir kvar, fungerar ventilationen. Känn också efter att inomhusluften inte känns unken. Dålig ventilation minskar inomhusluftens kvalitet, medan överdriven ventilation drar energi, därför måste ventilationssystemen mätas och justeras regelbundet.
Det finns många olika typer av ventilationssystem, som alla har sina fördelar och nackdelar. Byggnader före 1960-talet har ofta självdragsventilation, under 1960- och 1970-talen var mekanisk frånluftsventilation dominerande, men sedan 1990-talet har mekanisk till- och frånluftsventilation varit vanligast. Mekanisk ventilation med värmeåtervinning är mest energieffektivt, men kan vara problematiskt att bygga in i äldre hus, eftersom undertrycket kan suga ut föroreningar från väggkonstruktioner till inomhusluften. Det kan även vara svårt att hitta utrymme för ventilationskanaler.
Mekanisk ventilation drar el, men mängden el som förbrukas är alltid mindre än mängden värmeenergi som värmeåtervinningen ger. Gamla, massiva bostadshus med självdragsventilation är ofta förvånansvärt energieffektiva.
Mer om detta:
Instruktioner för kontroll och justering av ventilation
I hus med självdragsventilation ska frånluftsventilerna och ventilationskanalerna rengöras, regleras och kontrolleras. Kontrollera också att tilluftsventilerna inte är igensatta med isolering och att de inte hamnat under tapeter. I småhus från 40-talet saknas ibland tilluftsventiler, och i så fall bör de monteras i varje rum.
Om trapphus i gamla hus byggs om så att de blir större, kan det störa självdragsventilationen och orsaka att oren luft från nedervåningen strömmar upp på övervåningen.
Användningen av självdragsventilation kräver insatser (till exempel reglering av ventiler, fönsterventilering på sommaren), men om den är korrekt utformad, dimensionerad och an-vänd, är det ett alternativ som kan kompensera för den värmeenergi som läcker ut med frånluften.
Ventilationskanaler ska rengöras och kontrolleras regelbundet. I bostadsaktiebolag bör man ta fram gemensamma riktlinjer för hur de boende ska använda och sköta ventilationen.
Vid mekanisk frånluftsventilation drar fläktarna ut luft genom frånluftskanalerna och ersättningsluften kommer in till exempel genom ventiler i ytterväggen eller fönstrens spaltventiler. I vissa äldre byggnader kommer ersättningsluften in genom springor i fönstertätningarna. Vid byte och tätning av fönster bör därför tilluftsvägar bevaras. Ur energisynpunkt är mekanisk frånluftsventilation den sämsta lösningen: fläktar förbrukar el och blåser ut varm inomhusluft.
Värmeåtervinning eller frånluftsvärmepump (6s) kan återvinna en del av värmen från frånluften. Värme kan användas för till exempel uppvärmning av bostaden eller varmvattnet. Om fönstren behöver bytas ut i ett hus med mekanisk frånluftsventilation, så är det mycket viktigt att planera för hur ersättningsluften tas in.
Utomhusbuller och minskning av mängden solvärme som värmer inomhusluften ska beaktas vid projekteringen.
Ett mekanisk till- frånluftssystem har vanligtvis värmeåtervinning, om det inte finns bör man komplettera med en värmeåtervinnare. I värmeåtervinnaren möter den varma frånluften den svala tilluften i värmeväxlaren, och värme överförs från den varma till den kalla sidan enligt fysikens lagar.
På så sätt kan 70–90 % av värmen återvinnas. Det finns en tunn platta mellan luftströmmarna, så att tilluften inte blandas med frånluften.