Uppvärmningens andel av hushållens energiförbrukning är vanligtvis något över hälften, elens andel (utan uppvärmning) ungefär en tredjedel och varmvattnets andel ungefär en femtedel.
”Tvätta dig snabbt i duschen, den förbrukar 4 gånger mer energi per minut än bastuaggregatet.”
Även små åtgärder i vardagen kan ha en betydande inverkan på det egna koldioxidavtrycket från boendet:
- Håll rumstemperaturen inom rimliga gränser. Att sänka inomhustemperaturen med en grad minskar behovet av uppvärmningsenergi med 5 %. Ur hälso- och komfortsynpunkt är den bästa inomhustemperaturen 21–22°. I sovrummen kan det vara ännu svalare. Om rumstemperaturen hålls vid den rekommenderade, minskar även vissa nackdelar med inomhusluften, till exempel torr luft och statisk elektricitet, dessutom minskar värmekostnaderna och utsläppen. Rätt klädsel minskar behovet av extra värme.
- Sänk temperaturen i utrymmen som inte används så ofta, liksom i hela hemmet när ingen är hemma. Automatisering, som termostatläge för “inte hemma”, underlättar värmeregleringen.
- Vädra snabbt och effektivt, det är bättre än att hålla ett fönster på glänt hela tiden. Öppna inte fönstren i ventilationssystem med fläktar.
- Se till att ventilationen är rätt inställd, att filtren byts ut en gång om året, och dammsugs halvårsvis mellan bytena. Ventilationen ska vara så effektiv, att inneluften inte känns instängd.
- Kontrollera att tätningarna på fönster och dörrar är hela: drag ökar känslan av kyla och värmeförlust.
- Sätt upp tjocka gardiner det hindrar värmen från att stråla ut.
- Täck inte över värmeelementen med gardiner eller möbler, det minskar elementens uppvärmande effekt.
- Tvätta dig snabbt i duschen och spola inte varmvatten i onödan. Överdriven duschning ökar även riskerna för fuktskador, särskilt i äldre hus. Använd en timer, till exempel timglas eller äggklocka, kan bidra till att bedöma, hur mycket tid du tillbringar i duschen. 2 minuters dusch förbrukar 1 kWh energi. Samma mängd kan driva ett kylskåp i 40 timmar!
Allt fler kommuner och energibolag går över till koldioxidsnål energiproduktion, vilket minskar koldioxidavtrycket från el och fjärrvärme i bostäder. Om du har fjärrvärme, kan du på energiföretagets webbplats se, vilket bränsle de använder för att producera värmeenergi. Om koldioxidavtrycket från företagets fjärrvärme är stort, kan det vara värt att byta till exempelvis geotermisk värme eller att påverka energibolaget att byta energikälla.
Läs mer om tekniska metoder: